Huize Wilp
Biologische melkveehouderij Huize Wilp is een historische plek. Reeds in 1230 genoemd, op deze plek wordt dus al eeuwen voedsel verbouwd en vee gehouden. In 1971 kocht onze familie van Ginkel-Wittenberg de boerderij. Bart Hein heeft als kind hier een fijne jeugd beleefd en is trots dat hij het bedrijf mag voortzetten. Onze kinderen beleven hier nu een fijne jeugd . Bart Hein runt de dagelijkse gang van zaken op de boerderij en Sanne werkt bij Agrifirm als onderzoeker pluimvee.
Wij houden sinds 2017 biologisch melkvee voornamelijk van het Franse dubbeldoelras Montbèliarde en leveren onze melk aan Arla. Het vlees van onze koeien die niet meer voor de melkproductie worden gebruikt gaat nu nog naar de algemene biologische afzet van rundvlees in Nederland. We zijn nog zoekende of we hier lokaal iets mee kunnen.
Daarnaast fokken wij ieder jaar enkele veulens bij onze merries. Aan het einde van de zomer verlaten die het bedrijf. Ze worden daarna professioneel opgefokt en getraind om een mooie springcarrière tegemoet te gaan.
Sinds kort zijn wij bezig om een kleinschalige kippentak op te zetten in de vorm van een Kippenkar. Deze kippenkar wordt verplaatst naar percelen die eerst zijn begraasd door de koeien. De kippen spreiden de koeienmest mooi uit tijdens het scharrelen/hun zoektocht naar vliegen, larven en torren. De kar dient feitelijk als nacht en leghok en de kippen scharrelen op het grasland om de kar heen. We maken hierbij ook weer gebruik van een dubbeldoelras; Bressekip. Dit is een van oudsher Frans ras. Het zijn robuuste kippen en vertonen meer natuurlijk gedrag wat bij deze manier van houden noodzakelijk is. Verder staan ze bekend om hun smaakvolle vlees waardoor de haantjes en uitgelegde hennen nog bruikbaar zijn voor hun vlees. Door op deze manier kippen te houden proberen we een stapje verder te zetten in het kringloop denken. In eerste instantie richten wij ons op eieren in een later stadium willen wij ook vlees van de hanen en uitgelegde kippen gaan aanbieden. In tegenstelling tot onze melk zullen de kippen/eieren niet onder het biologische keurmerk vallen omdat de kleine aantallen dit nu nog te kostbaar maakt om te certificeren. Maar lokaal en verantwoord geproduceerd zijn ze zeker.
Sanne en Bart Hein van Ginkel