Pantry Grootstal (Nijmegen)
Op landgoed Grootstal, in de groene long tussen Nijmegen en Malden, is een unieke onbemande kiosk geopend die volledig draait om duurzame, lokale voeding. Dit innovatieve concept plaatst lokale producten van boeren en producenten in de schijnwerpers, zonder dat er personeel aanwezig is. De kiosk, genaamd Pantry, biedt een plek én podium voor duurzame producten en producenten, waar klanten zelf hun aankopen kunnen doen via een eenvoudig QR-code systeem.
Kien van Hövell beheert met haar man als derde generatie het familie landgoed. “Onze missie is om bij te dragen aan een duurzaam landschap voor toekomstige generaties. In de jaren zestig werd het gebied om ons heen verstedelijkt en twintig jaar geleden realiseerden wij ons hoe slecht onze landbouwgronden waren voorbereid op de klimaatuitdagingen. Een nieuwe koers werd het verbeteren van de bodem en het verbinden van het landgoed met de stad vanuit een nieuwe maatschappelijke urgentie: samen met onze duurzame ondernemers realiseren we een voedsellandschap van de 21e eeuw, dat behalve veerkrachtig, ook verbonden is met mensen uit de stad.
Pantry Grootstal is meer dan een plek om boodschappen te doen. Het biedt een podium voor lokale boeren en producenten die innovatieve en duurzame landbouwmethoden toepassen en legt daarmee direct de relatie met het landschap. Zo verkoopt de winkel, waar je de vogeltjes letterlijk hoort fluiten, onder andere producten van Lekker Lupine, een boerencoöperatie die lupine verbouwt. Deze plant verbetert niet alleen de bodem door stikstof te binden, maar trekt ook bijen aan en levert een eiwitrijk boontje met een heerlijke notensmaak. Een ander mooi voorbeeld van meervoudige waarde is
Tras’hure, een initiatief waarbij statushouders heerlijke taarten bakken van overtollige producten, waardoor er geen extra landgebruik nodig is voor de productie van deze lekkernijen. Ook tref je er de beste biologische kazen uit de regio, Slowfood maaltijden, een en in de herfst de Membrillo, vers gemaakt van de kweeperen uit de eigen boomgaard.
Het onbemande concept van Pantry, bedacht door Lukas Lagerweij uit Wilp, zorgt voor een laagdrempelige en toegankelijke manier van winkelen, terwijl de focus op lokale productie een eerlijke prijs voor boeren garandeert en voedselkilometers beperkt. In dorpen is Pantry intussen een oplossing voor het verdwijnen van de buurtsuper en voor boerderijwinkels biedt het concept de mogelijkheid om altijd open te zijn.
In stedelijke omgeving staat Pantry Grootstal symbool voor een bredere beweging die klimaatbestendig landbouw bij stadsbewoners wil promoten. In de Kop van Malden zijn op die manier al talloze stadslandbouw initiatieven verrezen. Door te kiezen voor lokaal geproduceerde, milieuvriendelijke producten, participeert de consument in de ontwikkeling van een landbouwmodel waarin een biodiverse en veerkrachtige leefomgeving en gezonde voeding elkaar versterken. De initiatiefnemers benadrukken dat onze voedselkeuzes direct invloed hebben op onze leefomgeving. “Drie keer per dag, elke keer dat we eten, zegt Kien van Hövell, stemmen we met onze vork voor het landschap waarin generaties na ons zullen leven.” In de toekomst beoogt het initiatief ook voedselvaardigheden te stimuleren: een programma met bewustwording over waar ons voedsel vandaan komt, hoe het wordt geproduceerd, maar ook praktische ervaring en tips om je positieve impact als betrokken consument nog verder te verhogen.
Daarmee biedt Pantry Grootstal een platform voor innovatieve landbouwpraktijken die gericht zijn op regeneratie van de bodem en positieve impact op het leefmilieu, in plaats van uitputting ervan. De kiosk is onderdeel van een bredere trend naar circulaire en duurzame landbouw, waarbij niet alleen het product centraal staat, maar ook het verhaal erachter. Door te kiezen voor producten uit Pantry, ondersteunt de consument niet alleen zijn eigen gezondheid, maar ook de ontwikkeling van nieuwe landbouwvormen die veerkrachtig zijn in het licht van klimaatverandering en milieu-uitdagingen. Een inspirerend voorbeeld van hoe technologie, duurzaamheid en lokale productie samenkomen om een nieuw model van voedselvoorziening en voedselvaardigheid te creëren dat goed is voor mens en planeet.
Je vindt Pantry Grootstal aan de St. Jacobsweg 15A / hoek Grootstalselaan in Nijmegen.
Download nu de app in de App store of in de Google Play Store.