Desem

Pizzacafé DESEM is een zuurdesem-pizzeria in het centrum van Nijmegen.
Het graan vormt het startpunt van onze pizza’s. Het wordt gemalen door de Witte Molen in Nijmegen en is afkomstig van Doornik Natuurakkers in Bemmel. 
Louis Dolmans begon in 2010 met het inzaaien van de eerste akkers op landgoed Doornik om vooral akkervogels aan te trekken: leeuweriken, nachtegalen, huismussen, zwaluwen en ook uilen kom je er inmiddels tegen, samen met nog 60 andere soorten broedvogels. Ook het aantal graansoorten uitgebreid, zoals emmer, spelt en Sint-jansrogge maar ook zeer zeldzame soorten zoals Gelderse risweit, Wilhelminatarwe en Goldblume. Op deze manier helpt Natuurakkers Doornik oude graanrassen overleven zodat de diversiteit blijft bestaan.
Onze zuurdesemcultuur bezit een enorme diversiteit aan gistsoorten, melkzuurbacteriën [TvS3] en micro-organismen. De toppings halen we zo veel mogelijk bij producenten uit de buurt, zoals de biologische geitenkaas van ‘t Ketelbos uit Groesbeek, oesterzwammen van de Versfabriek in Nijmegen, biologisch vlees van de Groene Slager en groenten uit de moestuin van Kiemkracht 64 in Malden.
Vervolgens is alleen een houtoven met essenhout heet genoeg om een goede pizza te bakken.
We zijn blij dat onze pizza’s meer bekendheid zullen krijgen via de Pantry.