Onze missie

Er zijn in Nederland meer dan 50.000 boeren en andere producenten van voedsel. Veel van wat er in Nederland geproduceerd wordt gaat naar het buitenland en andersom halen wij ook veel uit andere landen. Maar wat je van ver haalt hoeft niet altijd beter te zijn! En dat is precies waar het concept van de Pantry om draait. Met de Pantry bieden we aan gemeentes, boeren en consumenten een concept waarbij de dagelijkse boodschappen dichtbij huis geproduceerd, geleverd én gekocht kunnen worden.

dots

Korte keten creëren

Met dit initiatief willen we de korte keten in Nederland stimuleren. Maar wat is kort? De eerste Pantry in Wilp haalt 80% van zijn producten binnen een straal van 5km, de overige 20% komt binnen een straal van 10km. Wil je het nog korter? Dan zou je moeten vragen of je het bij de boer zelf op mag eten.

Iedere lokale Pantry is trots op haar leveranciers en daarom krijgen die ook een plekje in de Pantry. Via schermen in de winkel en in de app laten we zien wie de leveranciers zijn en leren consumenten ook direct waar de lokale producten vandaan komen. Welke boer de aardappels levert, waar het vlees vandaan komt en wordt geslacht en wie de verse appels heeft geplukt en geleverd.  Kortom, het product en de producent worden in de Pantry echt centraal gesteld!

Daarnaast verhogen we de leefbaarheid in de kleine kernen weer door een voorziening voor de dagelijkse boodschappen terug te brengen. Er ontstaat meer sociaal contact en verbinding tussen de dorpsbewoners.

 

Eerlijke prijzen

In de Pantry komen producten van lokale producenten te liggen die hun eigen prijs bepalen. Doordat zij niet meer hoeven te leveren aan een tussenpersoon, maar direct aan de consument, krijgen zij een betere prijs voor hun product. Dat zorgt ervoor dat ze minder massa hoeven te produceren en meer aandacht kunnen besteden aan hun product. Zo krijgt de consument een beter product en de producent een eerlijke prijs. Een win-win situatie voor de lokale economie en gemeenschap.

Een duurzame oplossing

Met deze streekwinkel zorgen we voor een stuk bewustwording bij de consument. In de Pantry vind je namelijk seizoensproducten. De aardbeien en kersen liggen er alleen als ze op dat moment vers van het land komen van de telers in jouw regio. Voor ieder seizoen zijn er andere aardappelsoorten beschikbaar. In de herfst en winter is het boerenkoolseizoen en in het voorjaar groeien er asperges. Zo ontdekt de consument weer hoe de voedselketen werkt en ook waar de producten vandaan komen. Op deze manier stimuleren we een duurzame manier van consumeren!

We stimuleren ook samenwerkingen tussen de producenten. Samen verbouwen we voor onze eigen streek! Hierdoor krijgen we een breder assortiment en met meer verschillende gewassen zorgen we voor een betere bodem-biodiversiteit.

Verder zal De Pantry zelf grotendeels zelfvoorzienend zijn door het gebruik van zonnepanelen.

Help de Pantry met hun missie door te doneren

Doneren

Ook deelnemen?

Ik ben boer/producent en zou graag deelnemen aan dit project. Wat zijn de mogelijkheden?

Kom in contact

Ik ben consument en ik zou graag een Pantry in mijn omgeving willen. Wat zijn de mogelijkheden?

Kom in contact